Kenali masalah mata dan penglihatanMATA adalah organ deria dan anugerah Allah yang besar ertinya kepada manusia. Pasti kita semua tidak mahu dilahirkan tanpa penglihatan kerana apalah ertinya kehidupan jika tidak dapat menikmati segala keindahan alam dan paling penting tanpa MATA kita pastinya sukar untuk melakukan aktiviti kehidupan. Namun jika telah ditakdirkan buta, kita perlu pasrah dan REDHO kepada ujian yang telah ditentukan pada kita. 

Antara tugas mata selain proses penglihatan adalah keupayaan membezakan warna dan keupayaan merangsang tindak balas pantas atau spontan lain iaitu tindak balas okulomotor iaitu keupayaan sistem penglihatan merangsang pergerakan otot-otot lain untuk bertindak balas, umpamanya untuk mengelak atau memegang sesuatu.

Ketajaman penglihatan

Dalam ujian ketajaman penglihatan, dua aspek utama proses
penglihatan iaitu rekognisi (pengecaman objek) dan resolusi (kebolehan melihat secara terperinci objek yang diukur).

Dalam bahasa biasa, ketajaman penglihatan adalah istilah untuk menerangkan jarak antara dua objek terpisah tapi masih dapat dilihat sebagai dua objek berbeza.


Faktor-faktor yang mempengaruhi ketajaman penglihatan adalah:

* Faktor optikal
* Penyakit mata
* Masa pendedahan imej (iluminasi, ke cerahan stimulus, masa dedahan)
* Faktor fizikal seperti saiz objek dan jarak 
* Kerabunan

Ujian ketajaman penglihatan amat penting untuk dijadikan indeks rujukan maklumat tentang kualiti sistem penglihatan seseorang individu.


Oleh itu, segala faktor yang boleh mempengaruhi ketajaman penglihatan perlu dikenal pasti, diawasi dan diatasi.

Kabur penglihatan

Kabur penglihatan merupakan salah satu simptom yang paling kerapdilaporkan oleh kebanyakan pesakit yang mengalami masalah gangguan fungsi penglihatan.

Kabur biasanya berlaku apabila imej dari objek yang dilihat tidak difokuskan dengan tepat pada retina. Selalunya kerabunan berkait rapat dengan masalah kecacatan refraksi (refractive error). Kecacatan refraksi berlaku apabila imej yang terbentuk pada sistem optikal mata tidak dapat difokuskan pada retina atau kualiti imej yang terbentuk tidak memuaskan.


Rabun dan masalahnya

Kerabunan adalah satu keadaan fisiologi di mana sistem pembiasan mata tidak dapat fokus kepada sesuatu objek dengan tepat pada retina. Ia adalah satu kecacatan fisiologi dan bukan disebabkan oleh penyakit.  Dalam istilah perubatan ia dipanggil ralat refraksi. Selalunya kecacatan ini hanya boleh dibetulkan dengan menggunakan alat bantuan penglihatan seperti cermin mata atau kanta lekap. Sehingga kini, tiada lagi kaedah klinikal yang betul-betul selamat dan berkesan untuk pembetulan ralat penglihatan selain cermin mata atau kanta lekap.

Teknologi terbaru untuk pembetulan kerabunan adalah dengan rawatan LASIK. Selalunya kaedah LASIK berkesan untuk masalah rabun jauh yang agak tinggi (4.00 ke atas) untuk pesakit yang melebihi umur 20 tahun tapi tidak pada kanak-kanak sekolah.

Terdapat beberapa jenis kecacatan refraksi yang biasa terjadi


Punca kerabunan
* Rabun jauh
* Rabun dekat
* Rabun astigmatism
* Rabun orang tua


Tanda-tanda dan simptom kerabunan
1) Kabur penglihatan sama ada jauh atau dekat
2) Suka mengecilkan mata waktu melihat objek jauh
3) Silau pada tahap cahaya yang biasa
4) Kesukaran penglihatan ketika memandu
5) Cepat mengantuk
6) Mata berair
7) Mata merah dan perit
8) Pening 

Tanda-tanda dan simptom di atas kadangkala boleh berlaku serentak dan akan menurunkan produktiviti dan prestasi kerja. 
Selain itu ia boleh menyebabkan seseorang yang mengalami mana-mana masalah di atas terasa cepat bosan semasa bekerja, hilang tumpuan dan malas.

Kesan kerabunan ini ketara pada pelajar sekolah dan boleh 
menjejaskan prestasi pembelajaran. Penurunan prestasi pembelajaran boleh menyebabkan masalah lain timbul seperti disiplin di sekolah. Sebagai ibu bapa, adalah dinasihatkan agar mereka mengambil tahu masalah kesihatan mata dan penglihatan anak-anak.

Apa saja yang mengganggu fungsi normal struktur mata akan menjadi punca masalah kabur penglihatan. Sebarang kekaburan perlu dicari puncanya dan dirawat secepat mungkin.


RAWAT MATA RABUN ANDA SEGERA!


BERTINDAK SEGERA UNTUK MATA ANDA....hubungi saya untuk  harga ISTIMEWA


KEJAYAAN  KITA ADALAH BERKAT PENGORBANAN IBU DAN BAPAComments